Ano, článek tohoto typu už tu jednou byl a můžete si jej najít v archivu, každopádně mi to nedá a znovu se musím rozohnit nad nebetyčnou drzostí psát na veřejnosti s chybami. Budu se opakovat stále, znovu a poněkolikáté.

Dnes jsme byly se spolužačkami na vínku a všechny jsme se shodly, že nás gramatičtí ignoranti neuvěřitelně iritují. Chápejte, každý ať si v soukromí píše, co chce. Překlepy jsou též věc jiná. Ovšem je to prostě vaše vizitka.

Když kluk balí holku, píše jí vzkazy a do těch vzkazů se mu přimotá, že by se s ní rád stíkal (rozuměj, stýkal) o něco více... Asi je jasné, jak často se pak stíkali... A kdybyste mu přece jenom ještě chtěli dát šanci, nemá se lehko odsoudit, že, a on by vám pak napsal, že by pro vás ryskoval život, nevím co víc k tomu říct. Měl se víc učit, když chce riskovat život.

Největší gól ovšem je, když někdo něco pořádá, vytvoří si k tomu plakát, ten plakát visí na veřejné nástěnce... a uprostřed toho plakátu trčí obrovská chrupka.

Například slovo ,,cukroví". Nevěřili byste, ale jsou lidé, kteří na plakát napíší, že ,,občerstvení je zajištěno včetně cukrový". Jdou na mě mdloby.

Shoda podmětu s přísudkem, interpunkce, cizí výrazy, skloňování zájmena já (beze mě, ke mně, vidím mě, oslovuji mě, o mně, se mnou), malá velká písmena, názvy ulic, obcí (Kyjov, kyjovský, pražský, Pražan, Praha)... Je toho spousta. Čeština není jednoduchý jazyk a zdaleka si netroufám říct, že ovládám vše. 

Přesto.

Pokud si sám nejsem jistý něčím, co pouštím na veřejnost... dám to někomu ke kontrole. Vyhnu se tím soudům o mých způsobech.

 

Jo, jen abyste mě lehko neodsoudili za gramatického nácka viz tento článek http://cilichili.cz/blog/17-priznaku-toho-ze-jste-jazykovy-nacek/

Budiž mi k dobru jedna skutečnost a to, že sama chodím s člověkem, co měl z maturity z češtiny čtverku. Ve slově ,,výkend" podle něj není žádná chyba. 

No, co no. Hlavně, že jinak to má v hlavě v pořádku :-)