podle p. Kristové z Milotic

  • tímto způsobem škrobíme spodnice a plátěné (spodní rukávce)
  • pokud nám zůstal škrob z minula, je možné ho přidat k nové směsi
  1. Opereme suknice – možné jsou dva způsoby; buďto opereme v pračce na 90°, ale je zde riziko, že škrob z předchozího škrobení poškodí pračku, proto se doporučuje jiný způsob a to přivést v kastrolu s vodou a pracím práškem vodu k varu, vyvařit v ní spodnice cca na 3-5 minut a poté teprve oprat v pračce, teď už stačí na 60°(pozor na prací gely a tekuté aviváže, lepší je prát s pracím práškem)
  2. Vyprané a vyždímané spodnice namočíme do uvařeného bramborového škrobu (solamylu), recept je na krabičce nebo lze uvařit takto: na jeden litr vody bereme polévkovou lžíci bramborového škrobu. Na plotnu postavíme větší hrnec s vodou a než se voda začne vařit, rozmícháme odměřený bramborový škrob v trošce studené a vody a do vařící vody pomalu lijeme za stálého míchaní. Jakmile se ukáže na povrchu bublina, odstavíme. Jakmile škrob zchládne, namočíme v něm spodnice, které poté dáme vymáchat do pračky
  3. Nachystáme si misku, kterou naplníme vodou. Do dlaně si vezmeme mýdlo s jelenem a rozmydlíme si vodu tak, že se budou dělat na povrchu velké bubliny. Na cca 2 l vody přidáme jednu větší čajovou lžičku boraxu, důkladně rozmělníme a přidáme 3 hrsti pšeničného škrobu. Promícháme prsty, výsledná konzistence musí vypadat jako plnotučné mléko.
  4. Do směsi namočíme vlhké spodnice, ne však celé, opasůvku s vrapy nenamáčíme. Spodnice vyždímáme v ruce od přebytečné vody, vyrovnáme, položíme na ručník a celé srolujeme. V ručníku  necháme odpočinout alespoň 1 hodinu.
  5. Spodnice vyžehlíme, nevadí, když jsou sukně ještě vlhké. Žehlením se vysuší. Nelekejte se, když se bude mokrá látka na žehličku zpočátku lepit. Spodnice se mohou skládat na malé vlnky, je vhodné je zafixovat šňůrou nebo příp. kolíky, aby tvar vydržel. K nažehlení vlnek je nejlepší použít kulmu speciálně k tomu určenou, ale dnes už se nevyrábí.
  6. Nakulmované spodnice je vhodné pokropit vodou s cukrem.

HODNĚ ŠTĚSTÍ :) 

suroviny