Část I. - Atény

Moje biřmovací kmotra je na Erasmu v Aténách, a tak když nám nabídla, že můžeme přijet za ní, neváhali jsme. A když už jsme se rozhodli, že vycestujeme, spojili jsme naši cestu do Řecka s výletem do Itálie. 

Nejdříve jsme hledali letenky. Z Bratislavy, která je od nás ze všech letišť nejblíže, létá společnost Ryanair do Atén i Říma a protože jsme letenky hledali s předstihem, vyšly nás na 3 435 Kč. Ryanair je nízkonákladovou společností, takže jsou prostory na palubě poněkud stísněnější, nedostanete jídlo zdarma, ale to všechno jsou vedlejší okolnosti - hlavní pro nás byla cena. Rozhodli jsme si nepřiplácet za další zavazadla, a tak jsme se sbalili do batohů, které s námi mohou bezplatně do letadla. Na týden, který jsme cestovali, jsme se sbalili úplně bez problémů. Dokonce jsme ani nevyužili možnost druhého menšího zavazadla - chtěli jsme být flexibilní a úsporní. Odbavení i nástup do letadla proběhl bez problémů během všech letů, a tak můžeme společnost jen doporučit :) 

Nejprve jsme vyrazili do Atén. Tady jsme měli jednu skvělou výhodu a to, že nás po Aténách provázela zadarmo Peťka. Ani cestovní kancelář by nás po Aténách nedoprovodila tak úžasně, k tomu jsme si mohli program přizpůsobit naprosto podle sebe. Přidávám pár fotek, abyste také trochu nasáli krásné atmosféry. Kromě známých antických památek jsme stihli i koupání v moři (na konci dubna!). Na jídle jsme ušetřili neskutečným způsobem díky vždy dostupnému gyrosu a také velkým porcím v aténských menzách, kde mají studenti 3x denně jídlo zdarma. Ať žije řecký přístup k životu! 

Každá mince má dvě strany, a tak ani Atény nejsou jen antické památky a levný gyros. V Řecku vidíte věci, o kterých sníte a zároveň vidíte, že cesta, díky které se k nim řekové dostali, není ta správná. Jídlo pro studenty zdarma (tříchodové obědy i večeře), jízdné pro nezaměstnané zdarma, čisté hlavní ulice, řekové vysedávající v kavárnách a restauracích, neuvěřitelné historické bohatství... a pak vidíte univerzitu zaseknutou v minulém století, špinavé parky plné bezdomovců, stříkaček a ampulí, ve kterých nebyl cukr, stávkující zaměstnanci metra za vyšší platy nebo třeba chaotickou dopravu, kde rychlejší vyhrává (což neplatí v případě sanitek, ty normálně stojí na červenou a v provozu nemají přednost).

Můj dojem z Atén je tedy asi takový - na dovolenou dobré, ale k životu rozhodně ne.