vyrazili_jsme_z_fary

Ano, ačkoli jsme v rubrice ,,...ze života zrcadlovky", dala jsem sem jedno selfie z mobilu. Odteď už ale jen kvalitní fotky, slibuji :-)

 

Po cestě jsme se stavili v Boršicích na obědě, no a po druhé hodině jsme dorazili na Velehrad. Počkali jsme, až nám autem dorazí zavazadla, postavili jsme stany a vyrazili jsme vstříc programu.

Už v Kyjově nás o. Pavel upozorňoval na Pas milosrdenství, který byl letošní obdobou tradičního velehradského pasu. Čekalo na nás několik stanovišť, po jejichž obejití jsme se mohli zúčastnit slosování o zájezd k moři a dva telefony.

Například jsme opisovali úryvek z Písma a přispěli jsme tak k vytvoření Velehradského opisu Bible. Pravda, Staňovi to dalo trochu zabrat. Zjistili jsme, že jak člověk nepoužívá psací písmo, je po několika letech od školy problém vzpomenout si, jak se píší všechna písmena. Min. jsme pobavili slečny organizátorky...

U Maltézáků jsme si vyzkoušeli první pomoc, což nám také dalo zabrat. Tak schválně, jaký je aktuální poměr mezi masáží srdce a vdechováním?

Ano, naší další zastávkou byl odběr krve do registru dárců kostní dřeně. Já už jsem tam zapsaná přesně rok - od Velehradu 2015. Pro Staníka to byla premiéra.

Svým cyklistickým výkonem jsme přispěli zdravotnímu centru a sirotčinci v Íráku. Staník částkou 685 Kč vytvořil dosavadní rekord a já jsem se za částku 488 Kč taky stydět nemusela...

Velehrad je pro mě kromě jiného také symbolem setkávání. Když tam člověk přijede, vidí tolik známých lidí! Já potkala spoustu lidí z různých církevních kruhů - maltézské dobrovolníky, mezi kterýma jsem trávila čas loňský Velehrad, muzikanty z Arcischoly, kněze, tunu kyjovjáků... a také Staňovu sestřenku s manželem a synem Ráďou, jehož fotku přikládám.

Ano, letošní Velehrad byl opět velice příjemně stráveným časem. Jako obvykle se mi zdál slavnostní večerní koncert Večer lidí dobré vůle příliš krátký, jednotlivé výkony byly výborné! Nevím, co se mi líbilo víc - jestli Svatba Pavla Helana, Co bylo dál Jany Kirschner a Jelena, krakovská hymna nebo vystoupení Jiřího Suchého. Prostě jedna pecka za druhou!

Kdo neviděl - mrkněte na záznam! :-) 

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/11378795610-vecer-lidi-dobre-vule-velehrad-2016/31629838006

Co mě zklamalo byl výběr kapely na večerní koncert v rámci stage Mladí fandí Velehradu. ATMO music je kapela, která se prostě na takovou událost, jako je Národní pouť Velehrad nehodí.