Dobrý večer pane profesore,

možná máte někdy pocit, že škola toho ve studentech zrovna dvakrát moc nezanechává, tak bych vás dnes chtěla přesvědčit o opaku, poslední dobou totiž nad vašimi hodinami občanky docela přemýšlím, konkrétně bych vám chtěla poskytnout zpětnou vazbu k tématu křesťanství. Je na vás, co si z toho vezmete nebo nevezmete. Hned na začátku bych chtěla jít s pravdou ven - tedy jsem křesťanka, katolička, a to nejen taková ta ,,nedělní", jak je tu na Slovácku zvykem. Dokonce zastávám funkci ,,animátorky děkanátu" - tedy jsem takovým koordinátorem aktivit pro mládež v děkanátu a mám pod sebou tým dalších lidí, kteří v tom vidí smysl stejně jako já. Právě proto mi to nedá a chci vám napsat k vašim hodinám z mého pohledu.
Jako učitel byste podle mě měl být v otázce náboženství objektivní, bohužel se vám to moc nedaří. Když to shrnu, tak křesťanství jste odprezentoval jako náboženství zastaralé, neflexibilní, neschopné reagovat na změny a především postavené na hlavu, a dle mého jste si to sám před sebou obhájil jako postoj racionálně uvažujícího ateisty. Jenomže to nejde takhle zjednodušit. Spousta lidí ve třídě se hledá, o víře má zkreslené představy a to, co vy jim k víře v Boha povíte, je posouvá pouze jedním směrem - od prostého ateismu až k velmi negativnímu postoji. Jestliže sám nejste věřící, pak byste víru neměl shazovat, ale poskytnout studentům jakési základní informace a ať se oni sami rozhodnou, jak na to budou reagovat. Naneštěstí mám pocit, že vy jste křesťanství pouze shodil a to dobré už jste nezmínil. I ten islám jste obhajoval více a vsadím boty, že i kdejaký džinismus by dopadl lépe. Prosím, nezlobte se, že vám to píšu takto otevřeně, ale v hodinách není k diskuzi prostor a stejně bych nevěděla co konkrétně říct, abych ještě nepřilévala olej do ohně. 
 
Například jste naťukl otázku celibátu, že se to řeší, že církev je ale na peníze a taky by kněží neměli čas na rodiny, jestli by to přeci jen nebylo lepší bez toho celibátu, vzhledem k těm všem případům selhání kněží, načež jste neopomněl zdůraznit, že těch případů je hodně a vlastně všichni víme, že kněží jsou úchyláci, tak proč to celé nezrušit, když už to v dnešní době stejně nemá smysl. Nevím, z jakých médií jste vyčetl tyhle zaručené zprávy, ale já vám můžu říct, že církev v dohlednu žádnou změnu nechystá. Kněží si svou službu volí dobrovolně a ví do čeho jdou. Nejsou ovšem bohové a když některý selže, je to bohužel větší skandál než když selže Franta odvedle. Většina ovšem neselže. Znám osobně spoustu kněží, někteří jsou lepší, někteří jsou horší, někteří umí líp chodit ve všem tom papírování a organizování, což dnešní služba kněze obnáší, ale všichni bez výjimky jsou to vysokoškolsky vzdělaní lidé, kteří si zaslouží respekt. 
Co se týče církve a jejího vztahu k přírodě, nevím jak jste přišel na to, že církev podporuje či podporovala devastaci přírody ve jménu člověka jakožto pána přírody. Doporučuji si k tomu přečíst tyhle články:
http://ceskapozice.lidovky.cz/papez-frantisek-a-ekologie-je-treba-zmenit-hodnotove-orientace-pvc-/tema.aspx?c=A151028_161146_pozice-tema_lube - článek o nejnovější encyklice papeže Františka na téma křesťanství a přírody
http://www.katolik.cz/texty/view.asp?cis=199 - stručné shrnutí katoličky a jejího vztahu k přírodě
Co se týče vaší otázky na křest malých dětí mám na to jedinou odpověď - když o tom nic moc nevíte, tak se o tom nebavte a opět, nezesměšňujte to. Pokud vás to opravdu zajímá, pak nehledejte odpověď a vysvětlení u studentů ,,do kostela chodících v neděli, protože to chce babička", ale u fundovanějších zdrojů. 
 
Tak nějak si dokážu představit, co si asi myslíte, když čtete můj email. Že se mě to jako katoličky dotklo, tak bodejť bych vám k tomu nenapsala sáhodlouhý dopis zase o své pravdě. Ano, vidím to všechno zase ze svého subjektivního pohledu a přece se snažím vidět věc reálně. Nemyslím si, že by pomohlo, kdybych v hodině začala křesťanství obhajovat. Na to nikdo ve třídě zvědavý není. Nejsem tak naivní, abych si myslela, že lze člověka k víře přivést slovy. Zároveň ale moc dobře vím, jak málo stačí k tomu, aby si člověk na věc udělal ,,svůj správný názor" tím, že ho převezme od někoho jiného. 
 
Pokud nic jiného - tak poselstvím celého mého emailu je jedna jediná myšlenka - jako učitel máte velkou moc studentům sdělovat informace a nikdy vlastně přesně nevíte, jak je pochopí oni a jak moc je vaše informace zasáhnou. Ačkoli jsme 90% času ve škole banda ignorantů, občas se stane, že nějaké semínko padne na půdu úrodnou. Tak pozor, ať to není právě to semínko nenávisti.
 
Přeji vám hezký večer a doufám, že jsem se vás svým emailem nevzbudila nějaké nežádoucí reakce (výsměch nebo snad zlost?). Než tohle, tak to raději berte s humorem sobě vlastním.