Musím se s vámi podělit o svoje cestování na evropské Taizé setkání ve španělské Valencii.

Hned jak jsem se dozvěděla, že Taizé bude ve Španělsku, chtěla jsem jet. Učím se španělsky a dostat se do španělské rodiny během vánočních svátků... pro mě splněný sen. K tomu parádní duchovní program - prostě jsem měla hned jasno. A tak začala organizace. Domluvily jsme se, že od nás pojedeme tři kamarádky; já, moje biřmovací kmotřička Peťa a kámoška Majda. Ve stručném přehledu vám vypíšu, jak to probíhá a kam jsme se v plánování dostali :D

září: Přihlásily jsme se do autobusu, ale ne přímo na akci Taizé, jelikože existuje riziko, že autobus vypravený nebude (záleží na počtu přihlášených). Až bude jistota, že se máme jak dostat, pak se přihlásíme i přímo na Taizé. Termín je do 1.12. - času dost, nechme to osudu, to určitě vyjde!!!

září - listopad: Ty vogo! Nechcu nic říkat, ale z té cestovky se vůbec neozývají. Když tam voláme, ustavičně to neberou, když tam píšeme, obvykle odepíšou jedním či dvěma slovy a to ještě naprosto zdvořilostními frázemi. Žádné konkrétní info...

první polovina listopadu: Tak ale už o to začíná být vážné. Střídáme se ve volání, snažíme se zjistit informace. Po čase je nám řečeno, že moc slibně to nevypadá, ale že zavčasu dají vědět, jestli tedy autobus vypravený bude nebo ne.

28. listopadu: No, doteď se neozvali. Už na ně nespoléháme. Zkoušíme zajistit náhradní dopravu. Na Slovensku nám odepsali, že mají svůj autobus plný, ale také mají 15 náhradníků. Pokud seženeme patnáct lidí z Česka, vypraví autobus a můžeme jet s nimi. Paráda, ale ne dva dny před ukončením registrace na akci. Začínám být opravdu naštvaná. Teď už toho moc nevyřešíme...

30. listopadu: Konečně ten ,,včasný" email z cestovky. Autobus vypravený nebude. Omlouváme se, bla, bla, bla... Smiřujeme se s myšlenkou, že nejedeme. Majda plánuje nasypat ženské z cestovky shnilé erteple do komína.

1.prosince: Na fcb někdo sdílí status, že má čtyři místa v autě na Taizé do Valencie. REGISTRACE JE DODNES! To dáme! Píšu borcovi, prožívám chvilky naděje... než jsme se ozvali my, někdo nám místa vyfoukl. Tak zase nic...

2. prosince: Píší z cestovky, že by nás mohli vzít Poláci svým autobusem. Co teď? Je to prý z iniciativy bratří z Taizé. Píšeme na uvedený kontakt do Polska a píšeme na Taizé, jestli by nás ještě vzali.

3. prosince dopoledne: Je otevřena speciální registrace kvůli účastníkům z Česka. Poláci se zatím neozvali. Jdeme se tedy zaregistrovat na Taizé, ať se to všechno stihne. Tentokrát už to musí vyjít!!! Bohužel, Peťa už to vzdává. Pokud pojedeme - tak já a Majda. Majda nás jde zaregistrovat... Vše, vypadá, proběhlo úspěšně. Jsme zaregistrovány, tak snad vyjde i ta doprava s Poláky.

3. prosince odpoledne: Já už si z toho hodím mašlu. Tohle opravdu nemá obdoby!!! Píše Majda. Že nás v anglické registraci přihlásila na pobyt ve francouzské vesnici Taizé a ne na evropské setkání Taizé ve Valencii. Píší lidi z organizace (v AJ), že pochopili, že máme zájem o Valencii a ne o Francii. Mě už fakt picne. Tohle není normální!!!


 

Co bude dál? Myslíte si, že pojedeme? Co tyhle všechny překážky znamenají? Mám dvě teorie.

a) Pojedeme tam a bude to nejúžasnější, nejbáječnější akce, která za to bude stát ♥

b) Pojedeme tam a stane se něco příšerného. Nějaký teroristický útok nebo tak něco, abychom se poučily, že věci nemáme lámat přes koleno.


Jsem velmi zvědavá, jak tohle dopadne.